Державна прикордонна служба повністю виконала поставлені завдання під час футбольного чемпіонату Європи

НАЗАД
05 жовтня 2012 13:50

Сьогодні в Кабінеті Міністрів України відбулася прес-конференція за участю першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Павла Шишоліна.

Сьогодні в Кабінеті Міністрів України відбулася прес-конференція за участю першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Павла Шишоліна. Під час заходу обговорювалося питання пропуску через державний кордон учасників, гостей та вболівальників футбольного чемпіонату Європи.

Павло Шишолін поінформував присутніх, що у ході проведення в Україні фінальної частини футбольного чемпіонату Європи пасажиро-транспортний потік на кордоні значно виріс. За час Євро-2012 кордон перетнуло 8,3 мільйона осіб та 2 мільйона транспортних засобів, що на 25% та 20% відповідно більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За цей період через кордон пропущено понад 1500 організованих груп вболівальників. Крім того оформлено 1500 літаків, близько 650 автобусів та 22,5 тисячі транспортних засобів, якими слідували організовані вболівальники футбольного чемпіонату Європи. Із загальної кількості осіб, що перетнули кордон 2,5 мільйони складають іноземці, які в’їхали в Україну, при цьому 1,5 мільйони з них громадяни країн-учасниць турніру.

Рекордна кількість осіб перетнула державний кордон України під час фінального матчу Євро-2012, що пройшов в Києві. Так, тільки 1 липня через кордон прослідувало 360 тисяч осіб та 70 тисяч транспортних засобів. Даний показник є своєрідним рекордом за роки незалежності України. Під час чвертьфінальних матчів на кордоні також було зафіксовано один з найбільших показників: кордон перетнуло – 340 тисяч осіб. Гості футбольного чемпіонату дуже активно прямували на фінал між збірними Іспанії та Італії. 1 липня в аеропорту «Бориспіль» прикордонники оформили понад 640 рейсів, з яких 400 були на приліт в Україну.

Державна прикордонна служба України в повному обсязі виконала завдання з охорони державного кордону України та здійснення пропускних операцій. При цьому, в 32 основних та 20 додаткових пунктах пропуску, визначених пріоритетними під час Євро 2012, було задіяно майже 9 тисяч співробітників прикордонного відомства. Працювала система отримання попередньої інформації про пасажирів від авіакомпаній та використання її для скорочення часу прикордонного оформлення осіб, які прилітають в Україну. В середньому за добу надходила інформація про пасажирів 25 – 30 рейсів.

Крім того у 552 випадках Державна прикордонна служба України приймала окремі рішення щодо пропуску через кордон осіб, які прямували на Євро-2012 однак не мали належно оформлених паспортних документів, проте мали квитки на футбольні матчі. У разі неправильного оформлення документів для в’їзду в Україну позитивні рішення приймались за наявності підстав, які підтверджували слідування на чемпіонат Європи з футболу. Для прикладу, в аеропорту «Бориспіль» було пропущено групу зі 120 громадян Туреччини, які мали білети на футбольний матч проте в закордонних паспортах були відсутні візи України.

Закон України «Про прикордонний контроль» дозволив створити нову інноваційну модель охорони кордону: спільний контроль на українсько-польському кордоні, попереднє інформування про пасажирів, відміна імміграційних карток, запровадження електронних карток для паспортного контролю. Разом з оснащенням 52 пунктів пропуску через державний кордон сучасними технічними засобами контролю ці інновації у комплексному поєднанні дозволили в 2,5 рази зменшити час перевірки в пунктах пропуску та відповідно значно прискорити перетин кордону. Загалом оформлення пасажирів проходило з розрахунку до 20 секунд на одну особу, а під час отримання попередньої інформації про пасажирів – лише 7 секунд.

Позитивний ефект також дала співпраця з представниками правоохоронних органів ЄС. Під егідою Європейської агенції з охорони зовнішніх кордонів Європейського Союзу (FRONTEX) було проведено спільну операцію «Eurocup 2012». У ході операції офіцери FRONTEX перебували в аеропортах Донецька, Харкова, Львова та Борисполя, а представники Держприкордонслужби України знаходилися в аеропортах Нідерландів, Швеції, Португалії, Чехії, Італії та Іспанії.

При суттєвому спрощенні процедури прикордонного контролю забезпечено її безпекову складову. Через кордон не пропущено 37 осіб, відносно 21 з яких було доручення правоохоронних органів. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси