(ВІДЕО)За ліквідацію лідера Демократичної партії РМ Володимира Плахотнюка зловмисникам обіцяли 200 тисяч доларів США

НАЗАД
08 квiтня 2017 11:47

Завершується спеціальна міжнародна операція по ліквідації організованого злочинного угруповання (ОЗГ), яке мало на меті фізичне знищення Голови Демократичної партії Республіки Молдова Володимира Плахотнюка.

Завершується спеціальна міжнародна операція по ліквідації організованого злочинного угруповання (ОЗГ), яке мало на меті фізичне знищення Голови Демократичної партії Республіки Молдова Володимира Плахотнюка.

До злочинного угруповання входили громадяни України та Молдови. Зв’язки керівників ОЗГ вказують на те, що супроводжували реалізацію злочину представники спецслужб РФ.

Після завершення задуманого вбивці мали повернутися до України. Таким чином задум зловмисників полягав у тому, щоб дискредитувати правоохоронну систему нашої країни та погіршити українсько-молдовські міждержавні стосунки.

З українського боку задум операції щодо затримання учасників банди, як і у випадку із виявленими минулого року картинами італійських майстрів, затвердив особисто Президент України. Він керував і її перебігом на усіх ключових етапах.

Процесуальне керівництво здійснювала Генеральна прокуратура України. З боку МВС слідство вела Національна поліція, а оперативно реалізувала задумане, від моменту отримання первинної операції і до затримання злочинців,  Державна прикордонна служба у взаємодії із Службою безпеки України та Національною поліцією. Усі дії проводилися по обидва боки кордону спільно з правоохоронними органами Республіки Молдова.

Інформацію про можливу підготовку замовного вбивства Державна прикордонна служба України отримала кілька місяців тому. Відразу Генпрокуратурою було відкрито кримінальне провадження за ст. 14 («Готування до злочину»), ст. 28 («Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією») та ст. 115 («Умисне вбивство») КК України.

За вбивство лідера Демократичної партії Молдови зловмисникам обіцяли 200 тисяч доларів, із яких 100 тисяч вони завчасно отримали як аванс. В ході попередніх слідчих дій було встановлено, що до складу ОЗГ входить більше 10 осіб, які протягом 2015-2016 років скоїли ряд тяжких злочинів в м. Києві та Київській області, серед яких вбивство, викрадення людини та розбої. Спостереження за діями виконавців замовного вбивства велися в режимі підвищеної таємності. Коли група злочинців прослідувала на територію Молдови задля реалізації задуманого, правоохоронці по обидва боки кордону розпочали діяти.

6 квітня група зловмисників отримала для реалізації задуманого зброю, інше обладнання та автомобіль БМВ для втечі. 

Впродовж 7 квітня на території РМ, відразу після передачі грошей було затримано замовника, 2-х організаторів і пособників вбивства, а також вилучено зброю (4  гранатомети РПГ-26, 2 пістолети CZ-75 з глушниками і набоями) і засоби зв’язку.

Одночасно на території України затримано лідера даного злочинного угруповання, проведено обшуки у 8-ми членів банди та їх допити (вилучено речові докази підготовки вбивства, зброя, боєприпаси, знаряддя для скоєння злочинів).

Про масштаби операції свідчить хоча б той факт, що до безпосереднього проведення заходів у м. Києві та Київській області лише з боку Держприкордонслужби та НП України залучалося 70 співробітників.

Наразі слідчі дії ще тривають. Дана операція (після виявлення картин італійських майстрів епохи Відродження, низки спільних із європейськими колегами затримань великих партій важких наркотиків) стала черговим свідченням того, що Державна прикордонна служба України успішно інтегрується і діє в рамках єдиного безпекового європейського простору. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси