В Адміністрації Держприкордонслужби відбулась презентація спільної українсько-німецької оцінки ситуації щодо транскордонної злочинності

НАЗАД
08 грудня 2016 16:55

Презентація відбулась за участі першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Василя Серватюка та віце-президента Федеральної поліції ФРН Юргена Шуберта.

Сьогодні, 8 грудня, в рамках візиту до України Віце-президента Федеральної поліції Федеративної Республіки Німеччини, в Адміністрації Держприкордонслужби для експертів від місії EUAM, проекту TWINNING, представників взаємодіючих відомств України – МВС, СБУ, Національної поліції, Національної гвардії Державної фіскальної служби та Державної міграційної служби презентовано спільну українсько-німецьку оцінку ситуації щодо транскордонної злочинності.

Презентація відбулась за участі першого заступника Голови Державної прикордонної служби України Василя Серватюка та віце-президента Федеральної поліції ФРН Юргена Шуберта.  

Василь Серватюк подякував німецьким колегам за досвід та допомогу, яку вони надавали і надають у сфері аналізу ризиків. Крім того, він підкреслив, що спільна оцінка є не лише превентивним інструментом протидії транскордонній злочинності, а й ознакою повної взаємної довіри між Адміністрацією Держприкордонслужби та Федеральною поліцією ФРН.

Також він зауважив, що «проведенню спільного аналізу загроз передувала кропітка робота у сфері інформаційної взаємодії експертів управління аналізу ризиків Держприкордонслужби та департаменту оцінки та аналізу інформації Федеральної поліції Німеччини, а застосування єдиних методик аналізу на основі оновленої спільної інтегрованої моделі аналізу ризиків держав – членів Європейського Союзу (CIRAM 2.0) дало змогу зробити спільні як висновки, так і передбачити певні події на майбутнє».

За результатами спільної оцінки визнано, що обстановка на кордоні України з країнами-членами ЄС в цілому стабільна та контрольована. Основними загрозами у прикордонній сфері залишаються нелегальна міграція, у тому числі з використанням підроблених та чужих документів, незаконне переміщення товарів, особливо акцизної групи та контрабанда зброї і наркотрафік.

Висновки експертів щодо міграційної ситуації на українському кордоні підтверджуються дослідженнями, які проведені Агенцією ФРОНТЕКС. Так,  за 10 місяців цього року на кордоні з Україною затримано 872 особи (1540 – у 2015 р.), що, у порівняні з загальноєвропейськими обсягами, становить лише 0,1% від загальної кількості нелегалів, які були виявлені на зовнішніх кордонах ЄС.

Поряд з тим на наступний рік прогнозується збереження активності нелегальної міграції та контрабанди товарів, в тому числі діяльності транскордонних злочинних груп щодо використання території України як транзитного напрямку до ЄС. У цьому ж контексті прогнозується зростання правопорушень громадянами України в Німеччині у сфері міграції та незаконного перебування. Також ймовірне підвищення ризику терористичної загрози з огляду на безпекову ситуацію навколо України та держав-членів ЄС.

Керівництвом Держприкордонслужби та Федеральної поліції високо оцінено актуальність спільного аналітичного дослідження та рівень співпраці аналітиків. Вперше такий спільний аналіз загроз з Федеральною поліцією проведено улітку цього року на виконання Плану двостороннього співробітництва та в рамках реалізації Концепції інтегрованого управління кордонами, яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України в жовтні минулого року.

Наприкінці зустрічі керівництво Держприкордонслужби та Федеральної поліції висловили сподівання у подальшому ефективному розвитку та розширенні співробітництва між правоохоронними відомствами України та Федеративної Республіки Німеччини, що забезпечить ефективну протидію транскордонній злочинності та посилить безпеку обох країн.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси