(ВІДЕО) Україна та Республіка Молдова запровадили спільний контроль в пункті пропуску «Паланка»

НАЗАД
19 грудня 2017 15:09

Сьогодні, 19 грудня, прикордонники і митники України та Республіки Молдова розпочали здійснення спільного прикордонного та митного контролю осіб, транспортних засобів, товарів та вантажів в пункті пропуску «Паланка».

Сьогодні, 19 грудня, прикордонники і митники України та Республіки Молдова розпочали здійснення спільного прикордонного та митного контролю осіб, транспортних засобів, товарів та вантажів в пункті пропуску «Паланка».

У офіційній церемонії взяли участь Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал та начальник Генерального директорату Прикордонної поліції МВС Республіки Молдова Фредолін Лєкарь, Глава Місії ЄС з надання прикордонної допомоги Україні та Республіці Молдова (EUBAM) Славомір Піхор, представники митних органів двох країн, а також європейських інституції в Україні та Молдові.

Спільний контроль в пункті пропуску «Маяки-Удобне-Паланка» на території Республіки Молдова запроваджено на виконання домовленостей Прем’єр-міністрів України та Молдови та відповідної Дорожньої карти українсько-молдовського співробітництва на 2018 рік від 6 жовтня цього року.

«Сьогодні Україна та Молдова зробили черговий практичний крок, спрямований на зміцнення довіри між нашими країнами та створення комфортних умов для громадян, які перетинають спільний кордон», - зауважив Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал під час відкриття.

Також, очільник прикордонного відомства подякував за підтримку європейським партнерам, зокрема Місії ЄС EUBAM, яка вже понад 12 років підтримує у впровадженні кращих європейських практик на кордоні та висловив щирі сподівання, що співпраця правоохоронних органів України та Республіки Молдова у тісній взаємодії з європейськими партнерами й надалі розвиватиметься в дусі партнерства та взаємодопомоги.

Зауважимо, що це вже шостий пункт пропуску, де українські та молдовські прикордонники і митники разом здійснюватимуть контрольні процедури.

Загалом створення спільного контролю в цьому пункті пропуску не тільки сприятиме пришвидшенню прикордонного трафіку, але й забезпечить прозорість в процесі проведення необхідних процедур та перевірок на кордоні. Перетин державного кордон стане зручнішим та комфортнішим, адже зупинятися потрібно буде лише один раз, тому що усі прикордонно-митні формальності будуть проводитися одразу представниками України і Республіки Молдова.

Варто зазначити, що у 2017 році розпочато роботи з будівництва нового пункту пропуску «Паланка». Розширення та модернізація пункту пропуску «Паланка» для здійснення спільного українсько-молдовського контролю на території Республіки Молдова проводиться за програмою «Східне партнерство» в рамках проекту міжнародної технічної допомоги ЄС.

Додамо, що в першому кварталі 2018 року набере чинності нова міжурядова Угода про спільний контроль, яка підписана 6 жовтня цього року.

Під час підготовки нового проекту Угоди було враховано найкращі європейські практики інтегрованого управління кордонами з питань функціонування пунктів пропуску при цьому він передбачає сучасну практику організації спільного контролю та міжнародні принципи «єдиного вікна», «єдиної зупинки», вибіркової перевірки транспортних засобів та товарів.

Відповідно до Дорожньої карти українсько-молдовського співробітництва у 2018 році передбачається запровадження спільного контролю ще у двох пунктах пропуска на території України, а саме «Платонове-Гоянул Ноу» и «Кучурган-Новосавицке».

Окрім спільного контролю, прикордонники двох країн розпочинають спільні патрулювання центральної ділянки українсько-молдовського кордону.  

«Ми починаємо спільне патрулювання центральної (придністровської) ділянки державного кодону з метою підвищення рівня захищеності кордону. Впевнений, що прикордонні наряди у складі українських та молдовських прикордонників забезпечать високий рівень протидії транскордонній протиправній діяльності», - додав під час свого виступу керівник українського прикордонного відомства Петро Цигикал.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси