Україна та Молдова підписали Угоду про спільний контроль, яка враховує європейську практику та міжнародні принципи

НАЗАД
07 жовтня 2017 10:05

Відповідно до наданих повноважень Урядами двох країн Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал та начальник Генерального директорату прикордонної поліції МВС Республіки Молдова Фредолін Лєкарь підписали Угоду між Кабінетом Міністрів Украї

В Кишиневі в рамках робочого візиту відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа.

«Україна зацікавлена у стабільній політичній ситуації в Молдові і збереженні курсу Кишинева на європейську інтеграцію. Від успішної реалізації нашого спільного цивілізаційного вибору залежить стабільність та безпека в регіоні, ефективність нашого співробітництва та процвітання й розвиток наших народів», - відзначив під час переговорів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Під час зустрічі сторони обговорили декілька аспектів співпраці, а також погодили Дорожню карту українсько-молдовської співпраці на 2018 рік, яка охоплює весь спектр питань.

В рамках переговорів делегації України й Молдови підписали низку важливих двосторонніх документів.

Зокрема, відповідно до наданих повноважень Урядами двох країн Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал та начальник Генерального директорату прикордонної поліції МВС Республіки Молдова Фредолін Лєкарь підписали Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільний контроль осіб, транспортних засобів, товарів та предметів у спільних пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон.

Наголосимо, що Угода про спільний контроль на кордоні – це частина Плану заходів з організації спільної оперативної охорони державного кордону з державами-членами ЄС – Республікою Польща, Словацькою Республікою, Румунією, Угорщиною, а також з Республікою Молдова. Її проект розроблявся Адміністрацією Держприкордонслужби спільно з Державною фіскальною службою та погоджувався з молдовською Стороною і зацікавленими взаємодіючими органами.

Варто відмітити, що нині діюча Угода між Урядом України і Урядом Молдови про організацію спільного контролю в пунктах пропуску через українсько-молдовський державний кордон була опрацьована понад 20 років тому та визначала перелік пунктів пропуску, де було можливе запровадження спільного контролю.

Під час опрацювання нового проекту Угоди за основу було взято європейський проект, який враховує сучасну практику організації спільного контролю та міжнародні принципи «єдиного вікна», «єдиної зупинки», вибіркової перевірки транспортних засобів та товарів і спрямований на створення комфортних умов для подорожуючих. При цьому вона дозволить запроваджувати спільний контроль в усіх міжнародних та міждержавних пунктах пропуску на українсько-молдовському державному кордоні.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси