Спільний контроль на кордоні з країнами ЄС: українські та угорські прикордонники провели відеозустріч

НАЗАД
23 жовтня 2020 09:56

Учора в режимі відеоконференції відбулися українсько-угорські консультації.

Прикордонники обох країн обговорили питання створення та розбудови нових пунктів пропуску в Закарпатській області, відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» та наявну проблематику нормативного врегулювання організації контролю у спільних пунктах пропуску на українсько-угорському кордоні.

Для України запровадження контролю у спільних пунктах пропуску на кордоні з Угорщиною, Словаччиною та Румунією є стратегічно важливим та пріоритетним завданням. Здійснення спільних перевірок дозволить збільшити пропускну спроможність діючих пунктів пропуску, зменшить на 15-20% час проведення прикордонних перевірок та видатки на будівництво пунктів пропуску з обох боків кордону, сприятиме ліквідації корупційних проявів серед персоналу.

Варто зауважити, що позитивний досвід організації спільного контролю є вже понад 10 років на українсько-польському кордоні. Спільний контроль здійснюється у 4-х спільних пунктах пропуску, що розташовані на території Польщі.

Держприкордонслужба України прагне запровадити аналогічну практику на кордоні з Угорщиною. Наразі з угорськими колегами вже опрацьовано відповідні проєкти міжнародних Угод та проведено декілька раундів переговорів.

Проте наявність протирічь між законодавством Європейського Союзу, Кодексом Шенгенських  кордонів і національним законодавством України не дозволяє досягти фінального завершення процесу підготовки міжнародних договорів до підписання.

За результатами консультацій Сторони домовилися активізувати процес підготовки шляхом пошуку компромісних рішень, які б дозволили укласти міжнародні договори та запровадити спільний контроль на кордоні з Угорщиною.

Крім того, угорська Сторона ініціювала питання щодо створення українсько-угорської змішаної Комісії з питань прикордонного руху та в подальшому започаткувати її практичну діяльність.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси