Службові собаки прикордонного відомства допомогли виявили сигарет на 5 мільйонів гривень

НАЗАД
24 травня 2017 12:57

Службові собаки є незамінними помічниками прикордонників у виявленні та затриманні правопорушників, які намагаються незаконно порушити державний кордон, а також перемістити заборонені предмети. Саме тому в Державній прикордонній службі України значна уваг

Службові собаки є незамінними помічниками прикордонників у виявленні та затриманні правопорушників, які намагаються незаконно порушити державний кордон, а також перемістити заборонені предмети. Саме тому в Державній прикордонній службі України значна увага приділяється розвитку напрямку підготовки службових собак.

Готують інспекторів-кінологів та їхніх майбутніх підопічних для  охорони державного кордону у Кінологічному навчальному центрі Державної прикордонної служби України. Чотирилапих охоронців тренують як на пошук зброї, вибухонебезпечних речовин, наркотичних засобів та тютюнових виробів, так і затримання правопорушників на державному кордоні.

Так, з травня 2016 року  по травень 2017 року  інспекторами-кінологами за допомогою службових собак затримано майже 260 правопорушників, виявлено 200 одиниць зброї та 9 тисяч боєприпасів, близько 24 тисяч таблеток наркотичної дії  та 177 кілограмів наркотичних засобів.

Загалом на сьогоднішній день у Держприкордонслужбі України разом з кінологами несуть службу майже 1200 службових собак, в тому числі частина з них використовується в районі проведення АТО.

Серед чотирилапих охоронців, окрім традиційних німецьких вівчарок, також використовують й інші породи собак, таких як лабрадор, ягдтер’єр, російський спанієль, англійський спанієль, американський спанієль, фокстер’єр, бельгійська вівчарка-малінуа, ротвейлер, цвергшнауцер, скочтерє′р, вільштерє′р та Джек Рассел тер′єр.

Найбільш яскравими прикладами, де проявили службові собаки, були затримання наркотичних засобів і тютюнових виробів на кордоні з Росією та Угорщиною. Зокрема, в пункті пропуску «Бачівськ» пес допоміг викрити росіянина, який намагався перемістити 156 пакунків з марихуаною. Майже 23 кг зілля чоловік ховав в «Мерседесі» під обшивкою багажника і дверцят та в ніші запасного колеса. А в «Лужанці», що на українсько-угорському кордоні, було затримано мікроавтобус. На нього під час прикордонно-митного контролю спрацював службовий собака. У результаті перевірки з`ясувалося, що під виглядом дипломатичної пошти в іномарці на білоруських дипломатичних номерах громадянин Монголії намагався перемістити велику партію сигарет. Орієнтовна вартість вилучених тютюнових виробів та транспортного засобу склала майже 950 тисяч гривень.

Варто зазначити, що у минулому році за допомогою службових собак  викрито сховки з понад 1 мільйоном пачок сигарет на суму понад 8 мільйонів гривень. А протягом чотирьох місяців 2017 року уже виявлено близько 570 тисяч пачок сигарет вартістю майже 5 мільйонів гривень.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси