Сергій Дейнеко: «Україна починається з безпеки її кордонів»

НАЗАД
13 травня 2021 18:02

Про це зазначив сьогодні під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» Голова Державної прикордонної служби України.

 «Звісно, основним викликом для України залишається агресія Російської Федерації. І всі ми мали змогу відчувати зростання спектру воєнних загроз на цій ділянці кордону та з напрямку окупованих Росією територій», - заявив  він, нагадавши, що кордон України з державою-агресором – майже 2,3 тисячі км.

Він зазначив, що Державна прикордонна служба України наростила свій військовий компонент у вигляді підрозділів швидкого реагування, які мають необхідне озброєння та навченість для ведення бойових дій.

«Наші підрозділи також забезпечують безпеку і в районі ООС та на адмінмежі з ТОТ АР Крим і діють у тісній співпраці зі Збройними силами України та іншими правоохоронними структурами», – наголосив очільник Держприкордонслужби.

Разом з російською агресією сьогодні на українському кордоні існує широкий спектр інших загроз, які за останнє десятиріччя суттєво змінилися. Серед них: загроза тероризму, диверсійно-підривна діяльність, нелегальна міграція (особливо транзитна), контрабанда наркотиків та незаконне переміщення товарів, перш за все підакцизної групи, до країн Європейського Союзу.

«Проте незважаючи ні на що, поєднання наших національних можливостей та співпраця з нашими міжнародними партнерами дозволяє нам формувати необхідний ресурс для протидії як транскордонній злочинності, так і стримування ворога», - зауважив Сергій Дейнеко.

Голова Держприкордонслужби повідомив, що в останні роки партнери України з ЄС відмічають зниження рівня протиправної діяльності на спільних з Україною кордонах і це результат саме української сторони.

 «Прикордонники з суміжних країн ЄС наголошували, що якби більшість їх зовнішніх кордонів були настільки безпечними як кордон з Україною, вони б могли не хвилюватися за безпеку», - наголосив Голова Служби.

Він зауважив, що відомством налагоджено ефективну співпрацю з прикордонними і правоохоронними відомствами суміжних держав ЄС та міжнародними партнерами. Це дозволяє обмінюватися інформацією, забезпечувати належний контроль за міжнародним рухом та ефективно реагувати на сучасні виклики, в тому числі для недопущення поширення COVID-19.

Також Голова Держприкордонслужби окреслив головні пріоритети міжнародної співпраці. Серед них спільний контроль в пунктах пропуску, спільне патрулювання на кордоні та функціонування спільних контактних пунктів.

Сергій Дейнеко наголосив на необхідності нарощення морської та авіаційної складової, створенні «інтелектуальної» технічної системи охорони державного кордону, введення в експлуатацію елементів Інтегрованої інформаційної системи управління міграцією.

Серед іншого обговорювалося залучення допомоги закордонних партнерів.

«Лише в минулому році Держприкордонслужба отримала допомогу на 360 мільйонів гривень», - заявив очільник відомства.

Сергій Дейнеко відзначив, що ключову роль у наданні допомоги відіграють Сполучені Штати Америки. Завдяки їх підтримці створено сучасний комплекс підготовки операторів БПЛА. Також облаштовується інфраструктура підрозділів Морської охорони з перспективою отримання човнів, екіпіровки та відповідного оснащення. За підтримки США в прикордонному відомстві України впроваджуються проєкти кадрового менеджменту, розвиваються підрозділи спецпризначення та оперативного реагування, впроваджуються сучасні технології перевірки учасників міжнародного руху, можливості з виявлення ядерної контрабанди.

 «І для нас вкрай важливою є підтримка міжнародних партнерів на шляху реалізації визначених завдань та подальшого розвитку Державної прикордонної служби України»,  - наголосив очільник прикордонного відомства.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси