Протидія контрабанді тютюнових виробів через державний кордон України стала більш ефективною

НАЗАД
28 сiчня 2022 10:21

У 2021 році результати Держприкордонслужби з протидії контрабанді та іншим нелегальним операціям з сигаретами були майже на чверть вищі, аніж у 2020-му.

З врахуванням реалізацій оперативних розробок українських прикордонників минулого року затримано 16,8 млн пачок сигарет, це майже на 4 млн пачок більше, ніж у 2020-му. При цьому, безпосередньо за участю органів охорони кордону торік затримано понад 13,5 млн пачок сигарет.

Протидія незаконному переміщенню тютюнових виробів через державний кордон України стала більш ефективною, - наголосив  генерал-майор Юрій Зюзько під час круглого столу «Візія боротьби з нелегальною торгівлею та обігом тютюнових виробів у 2022 році». Одночасно Директор Департаменту оперативно-розшукової діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України повідомив про збільшення незаконного обігу сигарет у прикордонних районах нашої країни.

Юрій Зюзько наголосив, що українські прикордонники минулого року виявили більше половини контрабандних сигарет, понад 10 млн пачок, під час спроб нелегального ввезення їх на територію нашої країни. Він також повідомив, що з 2017 року Державна прикордонна служба України фіксує зменшення кількості спроб контрабанди тютюнових виробів з одночасним суттєвим збільшення разових об’ємів партій.

Серед іншого, для минулого року притаманними були спроби контрабандистів налагодити канали незаконного переміщення сигарет в Україну великими партіями з ОАЕ та Китаю. Зокрема 9,75 млн пачок сигарет (90 % виявлених на в’їзд в Україну) виявлено у пунктах пропуску для морського сполучення. Також характерним торік було збільшення спроб незаконного переміщення з України в країни ЄС сигарет, призначених для реалізації в магазинах безмитної торгівлі та використання контрабандистами малої і безпілотної авіації. З України у 2021-му найчастіше намагалися незаконно переправити сигарети на ділянці кордону з Румунією (3,45 млн пач.) та Польщею (1,13 млн пач.).

Генерал-майор Зюзько наголосив, що у майбутньому для ефективної протидії незаконному обігу тютюнових виробів необхідно далі підвищувати рівень міжвідомчої та міжнародної взаємодії. Варто зазначити, що основні місця незаконного виробництва, накопичення та реалізації тютюнових виробів знаходяться поза межами контрольованих прикордонних районів, а тому самостійно проводити заходи, спрямовані на припинення протиправної діяльності Держприкордонслужба не може. Торік ефективність взаємодії різних суб’єктів інтегрованого управління кордоном була підтверджена під час операцій «Кордон 2021», «Карпати 2021», «СКОРПІОН ІІ» тощо. Схожі операції та оперативно-профілактичні заходи планується провести і цього року.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси