Президент України: «Як ніхто інший Україна прагне досягти миру на Донбасі дипломатичним шляхом і ми зможемо це зробити тільки разом, відчуваючи підтримку наших партнерів»

НАЗАД
02 березня 2021 17:56

У рамках робочої поїздки на Донбас Президент України Володимир Зеленський разом із Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем відвідали контрольний пункт в’їзду/виїзду «Щастя», що на лінії розмежування у районі проведення операції Об’єднаних сил

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко ознайомив делегацію з особливостями виконання завдань прикордонниками, функціонуванням контрольних пунктів та порядком пропуску громадян. Він звернув увагу на те, що на даний час всі КПВВ в межах Луганської та Донецької областей з боку підконтрольної Україні території працюють. Проте російські найманці блокують більшість напрямків по той бік лінії розмежування. Фактично щоденно громадяни можуть рухатися лише через КПВВ «Станиця Луганська» в межах Луганської області, а на Донеччині через «Новотроїцьке» кілька разів на тиждень, коли проросійські сили відновлюють пропуск. Зрештою, на сьогодні за добу в середньому лінію розмежування в обидва напрямки перетинає близько 1500 осіб.

Високоповажні гості також оглянули інфраструктурні об’єкти переходу.

Під час брифінгу за результатами роботи у КПВВ Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що наприкінці цього місяця Європейська рада під головуванням Шарля Мішеля матиме сувору позицію щодо російської агресії проти України.

«Буду вдячний за подальшу мобілізацію тиску ЄС на Росію. Україна прагне досягти миру на Донбасі дипломатичним шляхом і ми зможемо це зробити тільки разом, відчуваючи підтримку наших партнерів, наших міжнародних партнерів, Вашу особисту підтримку заради стабільності, заради безпеки, безпеки в Україні, безпеки на Європейському континенті. Дякую за Вашу присутність на Донбасі. Це сильний сигнал. Дякую, що ваша подорож до України розпочалася саме з Донбасу», – заявив Володимир Зеленський під час брифінгу.

Глава держави також звернув увагу на те, що останніми тижнями відбуваються регулярні провокації з боку незаконних збройних формувань, які ускладнюють ситуацію на сході України і шлях до миру: «Продовжують гинути наші військові, наші хлопці. Лише протягом останніх десяти днів ми втратили двох наших захисників, двох героїв».

Зі свого боку Президент Європейської ради зазначив, що побачив на власні очі, як та робота, яку проводить Україна у співпраці з міжнародними партнерами на лінії дотику на Донбасі, покращує щоденне життя людей.

Шарль Мішель зауважив, що Європейський Союз надав значну підтримку Україні для пом’якшення впливу конфлікту.

«Цього року ми розпочинаємо нову програму для підтримки економічного розвитку та надання державних послуг у цьому регіоні. Це також включатиме фінансування пунктів в’їзду-виїзду», – зазначив він.

Президент Європейської ради висловив переконання, що повне припинення вогню, відкриття більшої кількості пунктів в’їзду-виїзду, подальша робота з гуманітарного розмінування покращить життя людей по обидва боки лінії дотику, і ЄС готовий підтримувати ці зусилля.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси