Представники Держприкордонслужби взяли участь у Круглому столі «Україна – НАТО: невійськова співпраця як спільна відповідь гібридним загрозам»

НАЗАД
15 лютого 2017 09:41

На минулому тижні представники Адміністрації Держаної прикордонної служби України взяли участь у Міжнародному Круглому столі «Україна – НАТО: невійськова співпраця як спільна відповідь гібридним загрозам».

На минулому тижні представники Адміністрації Держаної прикордонної служби України взяли участь у Міжнародному Круглому столі «Україна – НАТО: невійськова співпраця як спільна відповідь гібридним загрозам».

Міжнародний захід був організований Представництвом Фонду Кондрада Аденауера в Україні спільно з Представництвом НАТО в Україні, Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром глобалістики «Стратегія-XXI», а також за безпосередньої підтримки Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Основною метою Круглого столу було обговорення можливості невійськової співпраці в форматі «Україна – НАТО» заради спільної безпеки та спільної протидії гібридним загрозам, адже гібридний характер агресії Російської Федерації проти України довів, що військова сила не відіграє виключно вирішальну роль.

Засідання Міжнародного круглого столу відкрила Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. У своїй вітальній промові народний депутат України наголосила на тому, що  гібридна війна, яка сьогодні ведеться не лише проти України, але й проти усієї західноєвропейської цивілізації, може і повинна бути поштовхом до пошуку нових безпекових моделей.   Народний депутат Оксана Сироїд закликала усіх учасників заходу бути не комплементарними, а відвертими, ініціативними та відкритими, чим налаштувала присутніх до активної дискусії.

Під час Круглого столу учасники погодилися, що протидія російській агресії має бути комплексною із широким спектром застосування таких невійськових засобів протидії як дипломатичні, інформаційні, економічні, суспільно-державні, енергетичні, кібернетичні, психологічні тощо.

Також було наголошено на тому, що наразі Росії все ще вдається використовувати існуючий серед українського суспільства стереотип про те, що НАТО є виключно військом блоком, а не організацією колективної безпеки й оборони.

У ході дискусії були обговорені шляхи розширення невійськових напрямів співробітництва Україна – НАТО, євроатлантичної інтеграції, спільної протидії гібридним загрозам. Учасники міжнародного заходу погодилися, що співпраця з Альянсом у невійськових сферах створює додаткові можливості для опрацювання та застосування самостійних і спільних механізмів протидії сучасним гібридним викликам і загрозам.

Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков поінформував присутніх про те, що пакет невійськової допомоги Альянсу Україні включає 40 напрямків та заходів, зокрема у галузі безпеки та оборони, «втім, союзники мають намір запровадити і нові напрямки, з-поміж них – створити платформу для обміну інформацією про методи гібридної війни, проводити дослідження, ділитися знаннями, де знання, отримані Україною за останні три роки, є цінними». Серед нещодавно впроваджених програм пан Вінніков окремо наголосив на Програмі НАТО «Наука для миру та безпеки».

Варто зазначити, що Державна прикордонна служба України працює над імплементацією нового проекту в рамках співпраці з Програмою «Наука для миру та безпеки», направленого на підвищення потенціалу прикордонного відомства України щодо захисту державних кордонів, протидії загрозам безпеки шляхом підтримки інституційного розвитку підрозділу внутрішньої безпеки відповідно до стандартів НАТО та боротьби з корупцією.

За результатами Міжнародного круглого столу організатори опрацюють конкретні пропозиції та рекомендації, що будуть передані керівництву України, та Альянсу, сектору безпеки й оборони України, а також поширені серед українського суспільства.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси