Пильне око морського кордону: оператори постів технічного спостереження пройшли курси підвищення кваліфікації

НАЗАД
17 квiтня 2021 12:29

Впродовж місяця фахівці Бердянського, Донецького, Ізмаїльського, Одеського та Херсонського прикордонних загонів підвищували рівень своїх знань в Навчальному центрі Морської охорони, що в м.Ізмаїл.

15 операторів постів технічного спостереження (ПТС), які мають досвід служби від двох тижнів до трьох місяців, поповнювали свій багаж знань та практичних навичок, необхідних для віртуозного володіння радіолокацією під час виконання завдань з охорони державного кордону.

За програмою курсу прикордонники вивчали тонкощі роботи радіолокаційних станцій «Наяда-5», «Наяда-5М», «Буревісник-1», «ELTA», пройшли програму підготовки дизелістів-електриків, прожектористів стаціонарної прожекторної станції, а також організацію служби постів технічного спостереження.

Для військовослужбовців програма підготовки була змістовна й цікава. За час навчання вони покращили знання і вміння роботи на планшеті (морській карті).

Старший викладач Анатолій Ніколаєнко навчив курсантів максимально точно визначати елементи руху цілі (курс, швидкість) та прокладати курс, розпізнавати цілі, класифікувати їх. Особливу увагу приділено організації взаємодії між радіотехнічними постами та кораблями Морської охорони на службі в морі.

Старший технік – командир навчального катеру Роман Бусановський, навчив правильно та безпечно експлуатувати дизельний агрегат: вчасний технічний огляд двигуна, знання й розуміння складу та конструкції дизельного агрегату – запорука його надійної і довгої служби.

Старший інструктор Юрій Жилевський вчив курсантів премудростям радіолокації. Маючи величезний фаховій і викладацький досвід, утаємничував бійців у особливості підготовки до вмикання та вимикання РЛС, ділився лайфхаками з її технічного обслуговування.

У складі курсантської групи навчалися також двоє дівчат – Ольга і Анастасія, які служать в Ізмаїльському і Одеському загонах. Спеціальність оператора ПТС не вважають суто чоловічою і почувають себе абсолютно впевнено і комфортно серед колег-чоловіків. На рівних проводять обслуговування агрегатів, пильнують обстановку та несуть службу в добових нарядах.

За результатами навчання курсанти склали іспити, на яких показали дуже добрі результати. Двоє прикордонників завершили навчання з відзнакою. Обидва відмінники служать на найвідповідальніших ділянках кордону – на острові Зміїному і на Азові.

Отже, з активізацією навігації, на морських ділянках кордону пильне око фахівців радіолокації, що мають відповідну озброєність, високу бойову підготовку та патріотизм, забезпечуватиме безперервний якісний контроль за режимом та надійний захист кордону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси