Петро Цигикал розповів деталі пов’язані з проривом у пункті пропуску «Шегині»

НАЗАД
11 вересня 2017 17:08

"Учора ми побачили цинічний приклад попрання Законів України, наруги над державністю та фактичне повторення на західній ділянці кордону ситуації зі східної ділянки 2014-го року, коли російсько-терористичні війська та їхні проплачені прихильники штурм

«Державний кордон є священним та недоторканим. Хоча ця норма не прописана в Конституції, для кожного громадянина України це твердження не потребує додаткової аргументації. Учора ми побачили цинічний приклад попрання Законів України, наруги над державністю та фактичне повторення на західній ділянці кордону ситуації зі східної ділянки 2014-го року, коли російсько-терористичні війська та їхні проплачені прихильники штурмували пункти пропуску та масово порушували кордон України», - зазначив Петро Цигикал.

За словами очільника прикордонного відомства, розуміючи, що організатори учорашніх безладів свідомо готують провокації прикордонники, порадившись з Міністром внутрішніх справ віддали наказ про безумовне незастосування зброї та не реагування на провокації. По-перше, пункти пропуску на кордоні з ЄС це не місце для силового протистояння, а по-друге – організаторами учорашніх безладів була анонсована «мирна акція» і військовослужбовці зі зброєю на «мирному кордоні» отримали б негативну суспільну оцінку.

«Учора ми і усі ви переконалися, що учорашня акція не була демонстрацією волі народу, а носила виключно провокативний характер. Серед ошуканих псевдополітиками та Народними депутатами людей було багато проплачених лідерів мікрогруп, які свідомо підігрівали натовп та організували прорив у пункті пропуску і незаконне перетинання державного кордону України», - додав він.

Петро Цигикал також наголосив, що зараз Державна прикордонна служба України в межах компетенції складає матеріали адміністративного характеру про порушення державного кордону України, ідентифікує осіб, які це скоїли та допомагає слідчим військової прокуратури, СБУ та Національної поліції встановити коло причетних осіб та організаторів.

«Сьогодні у пункті пропуску працюють слідчі правоохоронних органів які документують учорашні порушення задля їх подальшої кваліфікації у відповідності до статей адміністративного та кримінального кодексу», - зазначив Петро Цигикал.

Відмічається, що в діях активних учасників учорашніх безладів вбачаються ознаки порушення наступних статей:

1. Порушення прикордонного режиму чи режиму в пункті пропуску передбачає притягнення особи до адмінвідповідальності за ст. 202 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

2. Вчинення злісної непокори законному розпорядженню прикордонника передбачає притягнення особи до адмінвідповідальності за ст. 185-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

3. Вчинення незаконного перетинання або спроби незаконного перетинання державного кордону України передбачає притягнення особи до адмінвідповідальності за ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

4. Вчинення перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань передбачає притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 114-1 Кримінального Кодексу України.

5. Вчинення незаконного переправлення осіб через державний кордон України (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод) передбачає притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 332 Кримінального Кодексу України.

6. Вчинення опору представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, приватному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб передбачає притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 342 Кримінального Кодексу України.

Державна прикордонна служба звертається до тих, хто випадково, чи із незалежних від нього обставин порушив учора державний кордон України повернутися до пункту пропуску «Шегині» та юридично оформити факт перетину кордону.

Це стосується, у першу чергу, журналістів, які виконували свої професійні обов’язки та певною мірою стали заручниками ситуації. Це адміністративне правопорушення, за яке передбачено штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси