Петро Цигикал: Навести порядок на кордоні можна, лише маючи відповідне законодавче підґрунтя

НАЗАД
08 грудня 2017 13:32

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал на своїй сторінці у Facebook написав про важливі законопроекти, які б могли суттєво допомогти прикордонниками та іншим правоохоронним органам навести порядок на кордоні.

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал на своїй сторінці у Facebook написав про важливі законопроекти, які б могли суттєво допомогти прикордонниками та іншим правоохоронним органам навести порядок на кордоні. Зокрема, йдеться про посилення відповідальності за контрабанду та незаконний перетин державного кордону.

«Впродовж минулого і нинішнього року від суб’єктів законодавчої ініціативи до комітетів Верховної Ради надходила низка законопроектів, у розробці яких активну участь брала і Державна прикордонна служба України, але їхній розгляд так і не дійшов логічного завершення. Ці ініціативи стосуються посилення відповідальності за контрабанду та незаконний перетин кордону, упорядкування питань земель поблизу кордону та окремих аспектів реадмісії», - відмітив керівник прикордонного відомства.

Петро Цигикал нагадав про основні законопроекти та їхній зміст.

Серед них проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інженерно-технічного облаштування та утримання державного кордону» та проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення охорони державного кордону України». Дані напрацювання пропонують схожі зміни до Земельного кодексу України, Водного кодексу України, Закону України «Про державний кордон України» щодо визначення розмірів земельних ділянок, які надаються органам Державної прикордонної служби України для будівництва та утримання інженерно-технічних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об’єктів прикордонної інфраструктури.

Інший проект Закону України стосується внесення змін до КУпАП та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави. Документ навіть пройшов друге читання. Зокрема, ним визначається значне збільшення санкцій за вчинення правопорушень, передбачених низкою статей КУпАП, удосконалення норми щодо заборони в’їзду в Україну іноземцям та ОБГ, які незаконно перебували на ТОТ і ОРДЛО та багато інших корисних ініціатив.

Також мова йде і про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення деяких положень під час виконання міжнародних договорів України про реадмісію)» опрацьований Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, нацменшин і міжнародних відносин. Законопроект уточнює окремі питання, що пов’язані із реадмісією та дозволяє особовому складу ДПСУ та ДМС подавати позови до судів про затримання реадмісованих в Україну іноземців, усунення технічних неточностей у Кодексі адміністративного судочинства щодо зміни дублюючого номера статті та інше.

Ще один  законопроект направлений на внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Документ «чекає» своєї черги ще з 2016 року. Ним передбачається суттєве підвищення відповідальності за контрабанду товарів, в тому числі позбавлення волі за контрабанду, вчинену у великих розмірах, на термін до 7 років.

Петро Цигикал наголосив, що саме про посилення відповідальності за контрабанду говорив і Президент України Петро Порошенко на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією, Американською торговельною палатою і Спілкою українських підприємців у Києві минулої п'ятниці.

«Впевнений, що навести порядок на кордоні можна, лише маючи відповідне законодавче підґрунтя. Прийняття цих законопроектів дозволило б і прикордонникам, і іншим правоохоронцям зробити наш кордон справді захищеним від злочинних посягань та намірів», - написав Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси