Офіцери Адміністрації Держприкордонслужби здійснили навчальний візит до Республіки Польща в рамках реалізації компоненту С3 TWINNING

НАЗАД
05 липня 2017 12:37

В рамках реалізації компоненту С3 «Ознайомлення із системою виявлення викрадених автомобілів, передовим досвідом у галузі обміну інформацією та міжнародного співробітництва із зазначеного питання» (проект TWINNING) групою офіцерів Адміністрації Держприко

В рамках реалізації компоненту С3 «Ознайомлення із системою виявлення викрадених автомобілів, передовим  досвідом у галузі обміну інформацією та міжнародного співробітництва із зазначеного питання» (проект TWINNING) групою офіцерів Адміністрації Держприкордонслужби нещодавно здійснено навчальний візит до Республіки Польща.

Відповідно до програми навчального візиту українська делегація відвідала Головну Комендатуру Прикордонної варти Республіки Польща підрозділи охорони кордону Надбужанського та Бещадського відділів ПВ РП.

Головна мета навчального візиту полягала у вивченні досвіду та основних принципів діяльності ПВ РП щодо протидії незаконному переміщенню транспортних засобів через кордон, зокрема, у сфері виявлення викраденого автотранспорту.

Під час навчального візиту до Головної комендатури ПВ РП українській делегації в рамках компоненту С3 презентовано порядок здійснення польськими колегами перевірки транспортних засобів, які прямують через державний кордон, з метою виявлення викрадених авто.

Особливої уваги заслуговує робота спільного польсько-німецького координаційного центру «SWIECKO» на внутрішніх кордонах між Республікою Польща і Німеччиною, який довів свою ефективність з виявлення викрадених автомобілів за рахунок високого рівня взаємодії і оперативності роботи.

Під час перебування у Головній Комендатурі ПВ РП українській делегації також презентовано бази даних та інформаційно-довідкові системи, які використовуються польськими колегами під час пошуку з метою виявлення викраденого автотранспорту.

Також з метою перевірки законності походження автомобільних транспортних засобів Прикордонною вартою Польщі використовуються бази даних, які містять інформацію про викрадені автомобілі.  

Варто зазначити, що з метою виявлення викраденого автотранспорту  Прикордонною вартою Польщі активно використовується система аналізу і оцінки ризиків під час перевірки транспортних засобів.

Разом з тим, польські прикордонники у питаннях виявлення на кордоні викраденого автотранспорту пріоритет надають людському фактору, зокрема, акцент робиться на практичний досвід інспектора та рівень його спеціальної підготовки.

Система підготовки експертів з виявлення викраденого автотранспорту у ПВ РП має багаторівневу підготовку. Крім того, застосовується система тренінгів, які проводяться мультиплікаторами (експертами) з виявлення викраденого автотранспорту по підрозділах.  Також здійснюються періодичні виїзди експертів на заводи-виробники транспортних засобів, проводиться активна робота з автодилерськими компаніями тощо.

Важливим аспектом у сфері протидії переміщення викраденого автотранспорту через кордон в Польщі є те, що військовослужбовці ПВ РП (експерти з виявлення викраденого автотранспорту) за клопотанням Головного Коменданта ПВ РП проходять спеціальні курси в органах поліції за напрямком проведення експертизи з питань підроблення ідентифікаційних номерів вузлів і агрегатів транспортних засобів.

Наприкінці поточного року після успішного складання екзаменів зазначена категорія військовослужбовців ПВ РП отримує ліцензії і має право проводити такі експертизи, які матимуть юридичну силу у судах під час розгляду справ у сфері виявлення викраденого автотранспорту.

Загальна система пошуку викраденого автотранспорту полягає у  використанні вищезазначених інформаційних систем та національних (європейських) баз даних, візуальному і технічному пошуку ознак підробок ідентифікаційних номерних знаків вузлів та агрегатів транспортних засобів (механоскопія), зчитуванні інформації з бортового комп’ютера автомобіля  та допоміжних електронних систем проведенні спільних з поліцією та іншими правоохоронними органами операцій (рейдів) поблизу кордону і в тилу країни на автостоянках, пунктах розборки автомобілів, станціях технічного обслуговування тощо.

Під час відвідування пунктів пропуску «Дорохуськ» та «Медика» делегація ознайомилася з практичними методами роботи по виявленню викраденого автотранспорту та використанням технічних засобів з огляду транспортних засобів для посилення цієї роботи, що додаються.

Варто зауважити, що фактично щоденні затримання викраденого автотранспорту ПВ РП – це результат використання підготовлених експертів у кожній зміні прикордонних нарядів у кожному пункті пропуску. При цьому ними, як правило, виявляються транспортні засоби різних марок і категорій, у тому числі мотоцикли, велосипеди, велика сільськогосподарська техніка, двигуни тощо.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси