Маріупольський загін Морської охорони – 27 років славетних традицій

НАЗАД
31 липня 2021 15:37

Прапори підняті, персонал вишикуваний, суворі обличчя захисників морських кордонів Маріупольського загону Морської охорони осяяні стриманими, але щирими посмішками

Сьогодні, вітаючись моряки-прикордонники, ветерани, родини і друзі додають: «Зі святом! З Днем частини!». Маріупольський загін Морської охорони відзначає 27-му річницю!

В історії цієї військової частини виразно і глибоко вкарбовані події країни. Більшу частину своєї історії загін базувався в Криму. Там укладалися традиції, кувалися кадри, гартувалися характери, і здавалося, що все зрозуміло і планово, все можна передбачити, спрогнозувати, намріяти й досягти. Але у лютому 2014 люта зрада й підступне вторгнення північного сусіда перегорнуло не просто сторінку історії, а й уявлення про майбутнє. Та не зламалися міцні морські прикордонні уклади. Зв’язавши розірвані зрадою душі морськими вузлами з вірності і стійкості, моряки-прикордонники вивели з під носа у ворога корабельно-катерний склад, техніку, зброю, а все, що не встигали – вивели з ладу аби не служило ворогу.

Незважаючи на складні погодні умови і агресивне переслідування кораблями й катерами ЧФ РФ, кораблі та катери Морської охорони дісталися Бердянська та Маріуполя і у найкоротший термін розгорнули несення служби з нових пунктів базування.

Побутові і морально-психологічні проблеми відступали перед волею й прагненням служити Україні, не допустити переваги ворога в Азові.

Сьогодні в урочистому строю стояли ті, хто пишається службою і своїми досягненнями у складі екіпажу чи в управлінні загону, у спеціальному підрозділі чи на береговій базі. Внесок кожного – частинка єдиного результату!

На адресу військовослужбовців лунали вітання від Регіонального управління Морської охорони, командира загону, командира ОТУ «Схід», представників Маріупольської міської ради та Маріупольського морського порту.

За сумлінне виконання обов’язків грамотами, подяками та цінними подарунками нагороджено 34 військовослужбовців загону. Відзнаками командувача Об’єднаних сил «За звитягу та вірність» нагороджено капітана 1 рангу Миколу Левицького, а «Козацький хрест» 1 ступеня отримав командир катера Морської охорони «Любомир» старший лейтенант Василь Дмитрюк.

В рамках урочистих заходів гості та рідні морських прикордонників отримали унікальну нагоду побачити на виході в море, як саме служать охоронці морських кордонів, коли по кілька днів поспіль перебувають в морі, далеко від родин, друзів і близьких.

Підрозділи Маріупольського загону продемонстрували дії штурмової оглядової групи відділу спеціальних дій, водолазних фахівців, злагоджену роботу і сучасну екіпіровку аварійної партії, швидкість та маневреність малих катерів. За легендою демонстраційних дій невідоме судно рухалось у заборонений район, не відповідало на сигнали опитування і створювало навігаційну небезпеку загрозливим маневруванням. Штурмова оглядова група висадилась на судно, нейтралізувавши агресивний екіпаж, однак, порушники встигли викинути за борт невідомий предмет і водночас, влаштували на судні пожежу, намагаючись знищити докази своєї протиправної діяльності. Всі ситуації були локалізовані і нейтралізовані вмілими діями підготовлених воїнів. Глядачі відчули абсолютний ефект реальності.

Прикордонники Маріупольського загону морської охорони, виходячи на службу з охорони державного кордону стикаються і з зухвалими провокаціями російських кораблів, і з аварійними ситуаціями на рибальських суднах, і з багатьма іншими небезпеками й загрозами. Доводилось їм і потрапляти під ворожі обстріли і підірватися на вибуховому пристрої, скинутому в море…

З болем і сумом всі присутні вшанували пам’ять загиблих побратимів хвилиною мовчання.

«Їх покладені за Україну життя – це вічне нагадування нам про цінність миру, який ми виборюємо, про незалежність і волю, яку ми боронимо, про недоторканість кордонів, які охороняємо», – підкреслив командир загону Микола Левицький. – І кожен з нас має бути міцним і сильним, стійким й непохитним, відповідальним і самовідданим, щоденно виконуючи свій священний обов’язок, захищаючи Батьківщину».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси