Людське життя – не предмет торгу. Держприкордонслужба активно протидіє торгівлі людьми

НАЗАД
18 жовтня 2017 14:08

Однією з найбільш актуальних проблем сучасності, на жаль, залишається торгівля людьми. ЇЇ жертвами в усьому світі щорічно стають мільйони людей. Окрім економічних причин, які змушують людей полишати рідні домівки, торгівлі людьми сприяють також і відсутні

Однією з найбільш актуальних проблем сучасності, на жаль, залишається торгівля людьми. ЇЇ жертвами в усьому світі щорічно стають мільйони людей. Окрім економічних причин, які змушують людей полишати рідні домівки, торгівлі людьми сприяють також і відсутність належного та постійного інформування про існуючі ризики, і низька правова обізнаність значної частини населення.

Проблема торгівлі людьми є другою в світі, після контрабанди наркотиків кримінальною діяльністю,  обсяги якої зростають на усіх континентах.

Існуючі тенденції, характерні для країн Східної Європи в цілому, підтверджують, що в більшості випадків Україна продовжує залишатись країною походження жертв торгівлі людьми. Значно рідше країною транзиту чи призначення.

Сьогодні європейська спільнота відзначає День боротьби з торгівлею людьми, який був започаткований у 2007 році Європейським парламентом.

Державна прикордонна служба в межах своєї компетенції також бере активну участь у протидії торгівлі людьми. Основними завданнями відомства у цій сфері є удосконалення спільного з правоохоронними органами України та суміжними країнами моніторингу обстановки, прогнозування тенденцій розвитку криміногенної ситуації, аналізу та оцінки ризиків у сфері протидії торгівлі людьми та проведення оперативно-розшукових заходів, спрямованих на виявлення злочинів. Злочини у сфері торгівлі людьми на державному кордоні переважно полягають у незаконному вивезенні жінок з метою сексуальної експлуатації та осіб для трудової експлуатації з можливим втягуванням їх у протиправну діяльність.

Аби упереджувати такі випадки прикордонники постійно співпрацюють з іншими правоохоронними органами та вдосконалюють взаємодію. Також в пунктах пропуску з громадянами України жіночої статі та неповнолітніми, які прямують у супроводі уповноважених осіб до сусідніх держав, проводяться співбесіди щодо небезпеки їх втягнення у протиправну діяльність за кордоном.

Відмітимо, що з початку 2017 року підрозділами Держприкордонслужби припинено діяльність 5 злочинних груп, ліквідовано 11 каналів та затримано 12 організаторів торгівлі людьми. Крім того, не допущено вивезення 24 громадянок України для використання у сексуальному рабстві та трудовій експлуатації за кордоном. Яскравим прикладом цієї роботи стало припинення оперативними співробітниками Держприкордонслужби спільно з Департаментом боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми та слідчим управлінням ГУНП в Івано-Франківській області функціонування транснаціонального каналу торгівлі людьми, пов’язаного із вербуванням та переміщенням через державний кордон України наших громадян до Великої Британії через територію Євросоюзу. При цьому всі заходи тривали за сприяння прикордонної варти Республіки Польща, Агентства з боротьби зі злочинністю Великої Британії, прикордонної служби Литовської Республіки та Служби фінансової розвідки WESTERN UNION.

Заходи продовжуються. Нині триває подальша робота по дискредитації ще низки каналів торгівлі людьми. Крім того, судами винесено обвинувальні вироки стосовно 5 осіб. 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси