«Воюватиму, поки є сили»: прикордонник «Араміс»

НАЗАД
02 квiтня 2024 16:29

Молода гаряча кров покликала прикордонника Василя на псевдо «Араміс» у найгарячіші точки ведення активних бойових дій.

На момент повномасштабного вторгнення хлопець служив на західному кордоні. Контракт із прикордонниками підписав у 2020 році за покликом серця. Разом із двома друзями вирішили присвятити життя військовій справі, служили на одному підрозділі до 24 лютого 2022 року. Повномасштабна збройна агресія рф проти України розкидала товаришів по різних загонах - усі бойові, воюють за Україну, проте на різних напрямках.

На початку березня 2022 доля завела «Араміса» на Київщину. У складі зведеного підрозділу він поїхав стримувати наступ окупантів на Житомирській трасі. Оборону тримали пліч-о-пліч із колегами зі Збройних сил України. Каже, що київська війна відрізнялася від східної, але боляче було дивитися, як такі мальовничі міста рівняють із землею.

–Я працював, як оператор ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу) «Стінгер». Серед приземлених цілей був «Орлан-10» – російський багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс. «Київська війна» швидко закінчилася, я в мене кров молода гаряча, хотілося далі воювати, тому поїхав в Лисичанськ, – розповідає «Араміс».

Війна на Луганщині запам'яталася прикордоннику важкими втратами. Каже, що запеклі бої забрали життя багатьох побратимів. У той час артилерія противника рівняла навколишні населені пункти з землею, було багато згорілої техніки, не вистачало боєприпасів, а ворог все сунув і сунув з регулярною російською армією, «вагнерівцями» та примусово мобілізованими місцевими. Сили противника переважали в рази.

–У нас тоді не було багато снарядів по артилерії, десь у співвідношенні 1 наший до 15 їхніх. Перші втрати побратимів були саме на Лисичанському напрямку. Важко.. Щойно ми з ними їли з однієї тарілки, а через три дні, двох зняв снайпер. Було максимально непросто це усвідомити, – зазначає «Араміс».

На Бахмутському напрямку розрахунок Василя наробив багато шуму. Зі свого ПЗРК «Араміс» збив ворожий радянський штурмовик СУ-25. Вартість котрого сягає близько 11 мільйонів доларів.

–З усіх ротацій ця була найжорсткіша. У Бахмуті пустили в дію все, і з обох сторін. Працювала авіація, артилерія, піхота. Тут ми приземлили СУ-25. А в Кліщіївці в мене було максимально близьке зіткнення з ворогом, десь за 150 метрів один від одного. Але найбільше цей напрямок запам'ятався мені хорошими людьми, з якими ми тримали оборону, – зазначає прикордонник.

Четверта ротація Василя була на Луганщину. Тримав оборону в Серебрянському лісі. Тут вперше в бойових умовах працював, як оператор БпЛА. Прикордонник керував розвідувальними та бойовими дронами. У першому випадку – передавав інформацію про переміщення техніки та скупчення ворога артилеристам, а вони наносили вогневі ураження. Таким чином було знищено багато важкої техніки противника, у списку навіть ворожий танк, який тривалий час не давав спокою українським захисникам. Працював і по живій силі противника. Каже, що скиди відправляли на групи від 7 ворожих осіб. Також завдяки дронам-камікадзе прикордонник знищив не один ЗІЛ, БМП та БТР.

– «Буханки» ми навіть не рахували, їх було безліч. Хоч це був мій перший бойовий виїзд як оператора БпЛА, на дронах я літав з початку контракту. Скажу чесно, це дуже цікава робота: шукати «жирні» цілі, наводити на них артилерію, а потім розуміти, що саме завдяки нашій роботі важка техніка влучно і максимально точно відпрацювала в ціль – нереальні відчуття, – зазначає дронщик.

Після ротації  із Серебрянського лісу «Араміс» пройшов не одне навчання на сучасних симуляторах польотів. Прикордонник постійно вдосконалює свої навички та готується до свого п'ятого виїзду в зону ведення активних бойових дій уже в складі бойового підрозділу Донецького прикордонного загону. Каже, що воюватиме, поки є сили, а чим займатися в мирному житті ­ – подумає після Перемоги.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси