Держприкордонслужба нарощує співпрацю задля відведення ділянок у прикордонній смузі під землі оборони

НАЗАД
06 березня 2024 14:05

Адміністрація Держприкордонслужби проводить заходи з відведення земельних ділянок під прикордонну інженерну інфраструктуру відповідно до чинного законодавства.

На сьогодні загальна потреба землевідведення уздовж державного кордону України складає понад 23 тисячі гектарів, з яких більш як 2 тисячі гектарів – землі природно-заповідного фонду у складі 42 заповідників державного та місцевого значення. Зазначимо, що у лютому 2023 року були внесені зміни в Земельний Кодекс України, згідно з якими землі територій та об’єктів природно-заповідного фонду вздовж лінії державного кордону України у прикордонній смузі виводяться із складу природно-заповідного фонду та передаються військовим частинам Державної прикордонної служби України для здійснення будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

Вилучення земель природно-заповідного фонду є складним та довготривалим процесом, що вимагає систематичної роботи та взаємодії між багатьма центральними органами виконавчої влади. Зокрема, для отримання картографічних матеріалів проходження та розташування заповідників, інформації про розміри, відомостей про власників та користувачів природніх ресурсів Адміністрація Держприкордонслужби і Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління підписали «Меморандум про співпрацю».

Одним з результатів спільної та успішної роботи є підготовлений проєкт Указу Президента України щодо зміни меж території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, який наразі проходить погодження в центральних органах виконавчої влади.

Зазначимо, що статтею 77 «Землі оборони» Земельного кодексу України визначено, що у межах прикордонної смуги з метою забезпечення національної безпеки і оборони, дотримання режиму державного кордону військовим частинам Державної прикордонної служби України для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій надаються в постійне користування земельні ділянки шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з Російською Федерацією і Республікою Білорусь – шириною до 2 кілометрів.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси